At oversætte klimakrisen: Transformation & Urgency

CApE inviterer til debat om nogle af de centrale begreber, der præger den internationale klimadebat – og spørger om den grønne omstilling hænger i bremsen.

»Kun en fuldstændig transformation af vores økonomier og samfund kan redde os fra at accelerere klimakatastrofen«. Det udtalte Inger Andersen, chef for FN’s Miljøprogram (UNEP), efter FNs seneste Emissions GAP rapport. Begrebet transformation understreger, at det ikke er tilstrækkeligt blot at fintune eller gradvis omstille samfundets enkeltdele. Der er i stedet behov for en grundlæggende systemforandring, som går til roden af samfundets centrale sektorer for energi, transport, byggeri og mad etc.

Beskeden er den samme i den seneste rapport fra IPCC, hvor flere kapitler understreger, at transformativ forandring ikke blot er nødvendig men også påtrængende nu. Der er en urgency på færde – et engelsk begreb  som vi ikke har et ord for på dansk.

Begge dele peger på, at vores sprog og sprogbrug har en afgørende rolle i forhold til klimakrisen. Den folkelige og politiske sprogbrug i Danmark er eksempelvis ikke fulgt med i det internationale fokus på transformation. Her er det stadig det nu 30 år gamle begreb om grøn omstilling, der dominerer. Men hvad konsekvenserne af at tale om omstilling og ikke om transformation? Hvorfor har vi ikke et begreb om urgency på dansk? Og er der andre økologiske ord og termer, som trænger til kritisk refleksion og revision? Kort sagt: Hvad taler vi overhovedet om, når vi taler sammen om klimakrisen?

Det har vi inviteret en række vigtige stemmer i den danske klimadebat til at diskutere, med udgangspunkt i hver deres fagområde, dvs. ud fra et hhv. videnskabeligt, journalistisk, aktivistisk og kunstnerisk perspektiv.

  • Katherine Richardson er professor ved Center for Macroecology, Evolution and Climate ved Københavns Universitet og leder af Sustainability Science Centre
  • Jørgen Steen Nielsen er forfatter og klimajournalist på Information
  • Caroline Bessermann, aktivist i Den Grønne Ungdomsbevægelse og medforfatter til den politiske erklæring “En Grøn Retfærdig Fremtid”.
  • Silja Henderson, PhD i psykologi og forfatter til bl.a. bogen 1.7 tipping point.