CApE TALKS #2: Bæredygtig kødproduktion – mulighed eller modsigelse?

Af Lise Tjørring, postdoc på Center for Applied Ecological Thinking. Specialiseret i at bedrive antropologisk miljøforskning i samarbejde med private virksomheder.

Kødproduktion er med rette blevet kritiseret for ikke at være klima- og miljøvenligt. Dyrene udleder store mængder af drivhusgassen metan, foder importeres fra andre kontinenter og store arealer går til græsning og foderproduktion, der ellers kunne være forblevet naturområder eller brugt til dyrkning af mindre klimabelastende afgrøder. Blandt grønne aktører har dette resulteret i en generel afstandtagen fra kødproduktion og en bevægelse hen imod en mere plantebaseret kost.

Men skal kødproduktion helt undgås eller findes der måder hvor kødproduktion kan foregå på bæredygtige måder og i så fald hvilke? Og hvordan ser kødproduktion ud indefra - fra de mennesker som arbejder med det i deres hverdagsliv?

Denne talk er baseret på et antropologisk feltarbejde på et lille lokalt dansk slagteri. Gennem et empirisk studie er slagterimedarbejdernes daglige arbejde blevet belyst herunder deres forestillinger om hvordan kødproduktion og bæredygtighed hænger sammen. Ud over en præsentation af dette feltarbejde bevæger denne talk sig over i en kritisk refleksion af de kulturelle, systemiske, etiske og kønnede udfordringer, der ligger i en sammentænkning af kødproduktion og bæredygtighed.

Denne talk vil blive efterfulgt af en paneldebat med Charlotte Louise Jensen fra Concito og Christina Jespersen (slagteriejer på Gudme Slagteri).

Frida Hastrup, leder af Centre for Sustainable Futures, vil fungere som moderator.

Tilmelding

Tilmeld dig ved at udfylde formularen.