Litterære folkehøringer: Jord

GIV NATUREN STEMME - de litterære folkehøringer 

Skovene brænder, havene stiger, jorden pines og luften gisper efter vejret. Klimakrisen er en realitet og naturen kalder. Hvordan kan vi lære at lytte til den? Hvilke sanser må vi skærpe? 

Kan vi give naturen stemme? En stemme, der måske også bør tælle politisk? 

Arrangementet er gratis, men reservér gerne plads.

Dagens tema 

Jorden kan være mulden og det, der vokser heri. Det kan være mycelierne, mossen, planterne eller det, der udvindes af jorden, mineralerne, jernet og de diamanter, der indgår i vores smartphones. Det kan være den udpinte landbrugsjord, ørkenen eller mulden. Det kan være trøffelgrisenes undersøgelse af skovbunden eller vulkanernes udbrud. Det kan være territorier, vi kæmper om eller jorden set udefra.

Forfatterne 

Lea Marie Løppenthin er dansk digter og forfatter. Løppenthin har udgivet flere bøger, både romaner og digtsamlinger, senest Livet går over sine bredder fra 2022, der bl.a. handler om nedbrydelige begravelsesritualer og døden.

Ursula Andkjær Olsen er en dansk digter og forfatter og desuden rektor på Forfatterskolen i København. Andkjær Olsen er medlem af Forfattere ser grønt og har skrevet kritisk om kapitalisme og miljø i flere af sine digtsamlinger, der tæller over 15 stykker. Andkjær Olsens seneste udgivelse er Morgenkåber fra 2021.

Videnskabelig ekspert

Bo Fritzbøger er lektor i historie ved Sustainable Futures ved Københavns Universitet og er ekspert i dansk miljøhistorie. Han har skrevet en lang række bøger og artikler om skov- og jordbrugshistorie og arbejder aktuelt på et projekt om moderniseringen af dansk skovbrug. Blandt hans seneste udgivelser er “Sustainable Development of Denmark in the World 1970-2020”.

Den litterære folkehøring 

Til en folkehøring har vi mulighed for at blive klogere på et problemfelt og kvalificere vores mening i samtale med andre, inden vi tager stilling til store samfundsmæssige og eksistentielle spørgsmål. Med andre ord hvad mener vi, når vi har haft mulighed for at tænke os om og har haft mulighed for at opsøge viden og blive klogere på emnet? 

For at gøre os klogere på emnerne, har vi inviteret videnskabelige eksperter og skønlitterære forfattere til Albertslund for at give deres bud på, hvordan vi kan og må forstå naturen og vores plads i verden. Og derigennem passe bedre på kloden. Eksperterne har deres specialviden på området, men forfattere kan reflektere over denne viden og gøre den eksistentielt nærværende. 

Både kunsten og videnskaben må anvendes, når vi vil lytte til naturen og give den stemme. 

Deltagerne vender tankerne i fællesskab og alle får mulighed for at komme til orde, snakke med hinanden, eksperterne og med forfatterne. Sammen søger vi fælles forståelse og svar på svære spørgsmål. Forårets fire litterære folkehøringer har alle natur, natursyn og bæredygtighed som tema. De er inddelt efter de fire naturelementer, ild, luft, vand og jord. 

De litterære folkehøringer er et udviklingsprojekt støttet af Slots- og Kulturstyrelsen og foregår i samarbejde mellem Albertslund Bibliotek, Glostrup Bibliotek, Albertslund Verdensmål Center, Bedsteforældre for Klimaaktion Albertslund, Dansk Naturfredningsforening Glostrup og Center for Applied Ecological Thinking. Glostrup Bibliotek vil afholde to litterære folkehøringer til efteråret.