Netværk for moderne miljø- og klimahistorie: Call for participation

Vi mener, at der er brug for et stærkt forskningsfelt med en bred platform og vil derfor gerne invitere til det første møde i Netværk for moderne miljø- og klimahistorie (NMM).

I en tid, hvor problematikker som forurening, bæredygtighed, biodiversitet og global opvarmning ikke mindst afstedkommet af industrialiseringen og det moderne samfund, optager en større andel af befolkningens opmærksomhed, er der brug for tværvidenskabelige diskussioner og undersøgelser. Miljøet kan ikke længere betragtes som en ekstern faktor, der står uden for samfundet, men skal anskues som et altomfavnende og gennemgribende fænomen, der fordrer forskningsbaserede analyser, som bidrager til den generelle viden. Historiefaget, mere specifikt miljø- og klimahistorie, indtager her en vigtig position: historikere er i stand til at lære af fortiden for at forstå nutiden og reflektere over samtidens udfordringer. Desuden beskæftiger historikere sig med transformationer over tid og kan dermed bidrage konstruktivt til nødvendige transformationer i fremtiden.

Ambitionen med mødet er at samle forskere fra forskellige discipliner, som arbejder med miljø- og klimahistorie fra industrialiseringen og frem, med henblik på at igangsætte udveksling, vidensdeling, gensidig inspiration og netværksdannelse i dette felt. Herunder skal vi diskutere, hvilket formål netværket skal have, og hvilken form det skal tage i de næste år, og måske også hvad netværket skal hedde.

For at deltage skal man sende en kort bio på omkring 10 linjer, inklusiv en beskrivelse af forskningsinteresser og fem keywords senest d. 6. december til Sebastian Lundsteen, Anne Brædder og Niklas Olsen.

Der vil være mulighed for at præge mødeagendaen, så indiker endelig, hvis du har idéer til tematikker, tekster eller work in progress, som du gerne vil diskutere. Der vil blive udsendt en mere detaljeret plan for dagen efter d. 15. november. Det er gratis at deltage, og arrangementet efterfølges af pizza og drinks m/u alkohol.

Mange venlige hilsner

Anne Brædder (RUC), Niklas Olsen (UCPH) og Sebastian Lundsteen (UiS)