CApE Talk: Naturorienteret dydsetik
Anvendelsesmuligheder i byplanlægning, fødevareproduktion og uddannelse
Oplæg med Leo Catana om naturorienteret dydsetik som filosofisk teori.
I forhold til grøn omstilling er der et problem, som teknologisk udvikling ikke kan løse, nemlig det forhold, at der er en afgrund mellem, hvad vi ved, vi bør gøre, og hvad vi faktisk gør.
Dette kaldes også 'the knowledge gap': Vi ved, at vi bør flyve mindre, bo på mindre plads, reducere vores forbrug osv., men vi gør det faktisk ikke. Hvorfor?
Fordi vi ikke har lyst til det. Naturorienteret dydsetik tilbyder en løsning på dette problem: Den tematiserer de motivationer, som denne type af lyst er forankret i, og som har stor indflydelse på vores adfærd og etiske valg. Ifølge dydsetikken er etiske valg forankret i personers karaktertræk (også kaldet dyder), og disse karaktertræk er ifølge dydsetikken skabt over tid gennem vaner og kulturel praksis. Hvis vaner og praksis forandres, vil karaktertræk omvendt også forandres over tid. Målet i naturorienteret dydsetik er at stimulere udviklingen af karaktertræk, der er klimavenlige, og som vil føre til klimavenlige valg.
Oplægget vil forklare naturorienteret dydsetik som filosofisk teori og give eksempler fra tre områder, hvor den har praktisk betydning for vores forhold til naturen og for naturen selv, nemlig byplanlægning, fødevareproduktion og uddannelse.