Hvad skal vi med landbruget? Danske landbrugsvisioner i en global krisetid

Klima- og Omstillingsrådet (KOR) inviterer til workshop-række i efteråret 2024.

Dansk landbrugs fremtid er genstand for politisk bevågenhed, senest inkarneret i den grønne treparts ”Aftale om et Grønt Danmark”. Debatten formes på ambivalent vis af en bevidsthed om landbrugets historiske betydning for det danske samfund samt de store og globale bæredygtighedsudfordringer, landbruget står overfor. Klimarådet forventer, at landbrugets andel af de samlede danske klimaudledninger vil vokse fra ca. 33% i 2020 til ca. 45% i 2030. Herudover udgør det intensive animalske landbrug den vigtigste kilde til kvælstofforurening af søer, åer og fjorde, er en primær drivkraft bag forringet biodiversitet, samt forbundet med udfordringer for dyrevelfærd.

Med denne workshop-række ønsker vi at stille det grundlæggende spørgsmål: hvad skal vi med landbruget i Danmark i en global krisetid? Det gør vi på baggrund af analyser, som vi i KOR udgav i juni 2024. Her gennemgår vi en række betydelige vinkler på landbrugsdebatten fra et tværfagligt forskningsperspektiv, fra spørgsmål om globale effekter på klima og biodiversitet til spørgsmål om alternative visioner, fødevareforsyning, madvaner og landdistriktsudvikling.

Vi ser disse spørgsmål som afgørende ikke mindst for de unge og kommende generationer. Målgruppen for denne workshop-række er derfor danske unge med et organiseret, klimapolitisk engagement. Indenfor denne gruppe ønsker vi at skabe rum for en dialog baseret på diversitet og fælles engagement – i håb om at inspirere til stærkere ungdomsstemmer i debatten.

Workshop-rækken består af tre workshops, og deltagere forventes som udgangspunkt at deltage i alle tre – således, at der skabes kontinuitet og løbende lægges lag til dialogen. Workshops foregår i Læderstræde 20, 1201 København K, på eftermiddage 14-16. Vi sørger for forplejning.

 

 

 

 

 

Tilmelding

For ønske om deltagelse skal du sende en mail til Line Marie Thorsen senest d. 10. oktober kl. 12.00, med en kort beskrivelse af din motivation for at deltage. Målgruppen for rækken er danske unge med et organiseret, klimapolitisk engagement.

Om KOR

Klima- og Omstillingsrådet (KOR) er et forskerdrevet formidlingsinitiativ, der har til formål at bidrage til den offentlige, klimapolitiske debat i Danmark ud fra relevant, tværfaglig ekspertise. KOR anlægger som udgangspunkt et globalt perspektiv på omstillingsudfordringen og et princip om en sikker og retfærdig vej til en verden, der holder sig indenfor de planetære grænser. Hent og læs KOR’s landbrugsnotat