Når steder taler – om stedsbaseret læring og naturbevarelse

Samtale om stedsbaseret læring mellem kulturgeograf og forfatter Emmy Laura Fjelland Perez og religionshistoriker Rune Hjarnø Rasmussen.

Foto til venstre er taget af Ana Santl.

Når vi snakker om klima, miljø, bæredygtighed og biodiversitet, bliver det let meget abstrakt og uhåndgribeligt. For hvad betyder det overhovedet at "beskytte naturen", "redde klimaet" eller "handle bæredygtigt"?
 
Vi kan ikke fatte naturen som helhed, men vi kan forholde os til enkelte konkrete steder. Og naturen er i sidste ende blot en samling af steder: Tystrup Sø, Bjergsted Bakker, Skjern Å, Amager Fælled – specifikke steder med historier, med relationer og med betydninger, der er vigtige for os. Steder, der giver os noget, og som vi gerne vil tage vare på og give noget tilbage til.

Så hvad hvis vi ikke (kun) tænker klimakamp og naturbevarelse som overordnede begreber, men som noget, der bedst kommer til udtryk i relationer til helt konkrete steder, der betyder noget for os? Hvordan kan vi lære at være gode naboer til de mange plante- og dyrearter, som vi deler disse steder med?

Sammen vil de to forskere og praktikere Emmy Laura Fjelland Perez og Rune Hjarnø Rasmussen dele deres erfaringer og perspektiver – og sammen med publikum udforske, hvad det betyder at knytte relation til et konkret sted.

Tilmeld dig eventet.

Bio

Emmy Laura Fjelland Perez er kulturgeograf og forfatter. Hun arbejder med det hun kalder stedslære: At undersøge og forstå ethvert landskab – småt som stort – som resultatet af tidsdybe og komplicerede samspil mellem mennesker og sted. "Vores landskabshistorie er fuld af naturødelæggelse, men der er også historier om landskaber og leveformer, hvor mennesker, dyr og planter har indgået reparerende og resiliente samspil," forklarer hun. "Ved at fordybe os i kulturlandskaberne og arbejde med den kropslige skala, sanseligheden og følsomheden kan vi gentænke vores landskabspraksis."
 
Rune Hjarnø Rasmussen er religionshistoriker, og arbejder med at genopdage traditionel økologisk og animistisk viden fra det nordvestlige Europa. Herunder især praksisser, der bygger på gensidig relation og respekt med de andre-end-menneskelige livsformer, der bebor vores landskaber, årstider og kulturhistorie. Han underviser blandt andet i det, han kalder 'landforbundethed', der handler om at udforske et landskab og lære af de historier og traditioner, der knytter sig til disse steder og de arter, der har hjemme der. 

Arrangementet er et samarbejde mellem CApE og Andreas Lloyd, der står bag nyhedsbrevet Rodfæste om demokrati, jord og ånd.