”Naturens kriser”: Udgivelsesreception for Slagmark #88

Udgivelsesreception i anledning af udgivelsen af et temanummer om naturens kriser på det danske tidsskrift for idéhistorie, Slagmark.

Slagmark #88 er skrevet ud fra en overbevisning om, at samtidens voldsomme naturkriser kalder på en omfattende humanvidenskabelig indsats – og specifikt på historisering og kontekstualisering. Naturens kriser kræver, at vi forstår, hvordan vi er landet her, hvor vi nu er førstehåndsvidner til et globalt økologisk sammenbrud – ikke kun som kurver over altings acceleration (af udledninger, befolkningstal, energiforbrug, konsumerisme, personbiler), men også at vi forstår, hvordan reaktionerne på (opfattelsen af) naturens tilstand er dybt indfiltret i historiske kampe om natur-, menneske- og samfundsforståelser.

Det afspejles i nummerets 8 artikler og 4 anmeldelsesessays, der strækker sig helt fra senantikkens religion til fremtidens mulige genoplivning af uddøde dyrearter. Temaredaktører for nummeret er Johannes Lundberg og Rithma Kreie Engelbreth Larsen.

Receptionen vil byde på et kort fagligt program med oplæg fra tre bidragsydere efterfulgt af en fejring, hvor vi serverer et glas bobler og lidt salte snacks.