Ph.d. til morgenmad: Klimaborgerting: Vejen mod den grønne omstilling?

Ph.d. til morgenmad med Ingrid Helene Brandt Jensen.

En såkaldt deliberativ bølge skyller i disse år ind over den vestlige verden. De eskalerende økologiske og klimakriser fremføres som anledning til at revitalisere demokratiet gennem klimaborgerting.

Også i Danmark er udviklingen tydelig, hvor vi både nationalt og lokalt ser klimaborgerting opstå, som arena for at afdække vejen mod den grønne omstilling. De udrulles dog med varierede succes. Er klimaborgerting blot en skinpolitisk manøvre? Eller kan klimaborgerting bidrage til den grønne omstilling? Og hvorfor lytte til borgerne i vejen mod den grønne omstilling?  Afhandlingen Lingering democracy: A story on democratic participation in times of climate and ecological crisis tillader sig at dvæle i midten og imellem disse spørgsmål; igennem en undersøgelse af den levede oplevelse af at deltage det danske klimaborgerting.

Gennem et længere feltarbejde gennemført i samarbejde med forskningsgruppen ”Democratic Innovations in a Green Transition” fortæller afhandlingen en fascinerende historie om den entusiasme og optimisme som klimaborgertinget blev udrullet med, de spøgelser som hjemsøgte dets designet, konspirationerne som blev antændt undervejs og den økologiske sensibilitet som spirede hos klimaborgertingets medlemmer. Herigennem bidrager afhandlingen med en tilgang til demokratiteori, som insisterer på at lade tingene forblive ustabile, konfliktfyldte og langsomme i en verden optaget af stabile og hurtige løsninger.

Tilmeld dig eventet.


Om serien

I serien 'Ph.d. til morgenmad' inviterer vi kompetente forskere, som nyligt har afsluttet deres ph.d.-afhandlinger, forbi Læderstræde 20 for at dele deres indsigter. Med hver deres disciplinære baggrund og formidlingsmæssige greb udforsker forskerne menneskets rolle i og perspektiver på klimakrisen. Hvert arrangement bidrager til en dybere forståelse af, hvordan vi skaber en mere bæredygtig fremtid. Der serveres croissanter og kaffe fra kl. 08:30.