Ph.D. til morgenmad: En kirke uden orgler? Folkekirkelige dilemmaer i klimamålenes tid
Katinka Amalie Schyberg fortæller om sin afhandling ”Church and Climate Change in Counterpoint: An Ethnography of Environmental Engagements within the Danish People’s Church” skrevet ved IT-Universitetet i København
I afhandlingen undersøger Katinka hvad der skete, da grøn omstilling blev et fælles anliggende for den danske folkekirke i årene 2020 – 2022. Afhandlingen skildrer en periode i kirkens liv, hvor klima kom på kirkens dagsorden, men hvor der endnu ikke var enighed om, hvilket slags problem klimaforandringer var og burde være – eller ikke være – for kirken. Baseret på etnografisk feltarbejde blandt kirkelige aktører – præster, gravere, energikonsulenter, og biskopper m.fl. – viser Katinka i sin afhandling hvordan arbejdet på at definere og håndtere klimaproblematikken aktualiserede en række allerede eksisterende spændinger og problemer i folkekirken og i kristendommen mere generelt - såsom et uafklaret stat-kirkeforhold, en fjern Gud, og et ambivalent protestantisk forhold til materialitet.
Det er særligt det sidste, som Katinka vil belyse i sit oplæg: nemlig hvordan bestræbelserne på at reducere kirkens CO2 aftryk indebar at kirkelige aktører måtte genbesøge spørgsmålet om, hvilken betydning materielle objekter må tillægges i en protestantisk kirke. Altså: Hvis kirken, som Grundtvig synger det, grundlæggende består af ”de levende stene”, kan alle de andre sten så undværes? I sin afhandling foreslår Katinka, at muligheden for at opgøre alt i CO2, medfører at kirkens materielle dimension og aftryk træder i forgrunden. Hermed formindskes den kategori af kirkelige ting og praksisser, der tidligere kan siges at være faldet under den lutherske kategori ”adiafora”, dvs. midt-imellem-ting eller moralsk neutrale ting. Dette afkræver af den protestantiske folkekirke at alt hvad den gør og alle de ting, den er bygget op omkring, må og skal dømmes som enten meget nødvendige eller undværlige. Men hvad er en kirke uden orgler? Og er det lige meget om alterlyset er lavet af stearin eller plastic?
Om serien
I serien Ph.d. til morgenmad inviterer vi kompetente forskere, som nyligt har afsluttet deres ph.d.-afhandlinger, forbi Læderstræde 20 for at dele deres indsigter. Med hver deres disciplinære baggrund og formidlingsmæssige greb udforsker forskerne menneskets rolle i og perspektiver på klimakrisen. Hvert arrangement bidrager til en dybere forståelse af, hvordan vi skaber en mere bæredygtig fremtid. Der serveres croissanter og kaffe fra kl. 08:30. Arrangementet er åbent for alle.