Ph.d. til morgenmad: Bæredygtighedens materialitet

Industriøse afgrøder, moralske overvejelser og økologiske hensyn i dansk konventionelt landbrug

Oplæg med Cæcilie Kildahl Kramer.

Cæcilie Kildahl Kramer. Foto: Privat

Den konventionelle landbrugsproduktion er objekt for store samfundsspørgsmål: Hvordan skal vi fortsat brødføde en voksende befolkning på den mest bæredygtige måde? Hvordan skaber vi et bæredygtigt landbrug? Hvad vil bæredygtighed overhovedet sige i en konventionel landbrugssammenhæng?

Oplægget tager udgangspunkt i min ph.d.-afhandling ”Licence to Produce: Industrious Sustainability and the Moral Economy of Conventional Farming in Denmark”, hvori jeg undersøger, hvordan bæredygtighed sammensættes og legitimeres i dansk konventionelt landbrug. Udgangspunktet for undersøgelsen af en undren: Hvordan kan landbruget fortsat være både ”problemet” og ”løsningen” i den grønne omstilling?

Baseret på længerevarende feltarbejde blandt stordriftslandmænd mellem 2020 og 2023 udforsker afhandlingen etnografisk, hvordan bæredygtighed ikke blot defineres diskursivt, men også realiseres materielt og moralsk gennem hverdagspraksisser, infrastrukturer og professionelle forpligtelser. Landmændenes arbejde med afgrøder, jord og pesticider viser, hvordan professionalisme, ordentlighed og moralsk legitimitet forhandles i kontekst af agronomisk risikohåndtering.

Jeg udvikler begrebet industriøs bæredygtighed for at indfange, hvordan bæredygtighed opstår inden for industrilandbrugets egne rationaliteter centreret omkring ressourceeffektivitet, kemisk præcision, teknologisk innovation og moralske idealer om den “gode landmand”. Her udgør ressourceeffektivitet det, som landmænd beskriver som deres “license to produce”—den moralske og økonomiske betingelse for at opretholde produktion, social legitimitet og markedsadgang.

Hovedargumentet er, at bæredygtighed i denne kontekst sjældent giver anledning til større økologisk forandring, men i højere grad fremstår som en form for “audit” miljøansvar og forretningsmodel, legitimeret gennem rene marker, dokumentation, kalibrerede udbytter og ”smarte” teknologier. Jeg argumenter for, at ressourceeffektivitet som bæredygtighed produktionslogik forsømmer bredere økologiske og sociale hensyn, og dermed tydeliggør grænserne for modernistiske visioner om en grøn omstilling.’

Oplægget vil fokusere på ét aspekt af afhandlingen: Hvad kan landbrugets afgrøder lære os om sammenhængen mellem bæredygtighed, moraløkonomi og økologisk ansvar?

Cæcilie Kildahl Kramers ph.d.-afhandling  "Licence to produce: Industrious sustainability and the moral economy of conventional farming in Denmark" skriver hun på Institut for Kultur og Samfund, Afdeling for Antropologi, Aarhus Universitet.

Tilmelding

Tilmeld dig arrangementet.


Om serien

I serien 'Ph.d. til morgenmad' inviterer vi kompetente forskere, som nyligt har afsluttet deres ph.d.-afhandlinger, forbi Læderstræde 20 for at dele deres indsigter. Med hver deres disciplinære baggrund og formidlingsmæssige greb udforsker forskerne menneskets rolle i og perspektiver på klimakrisen. Hvert arrangement bidrager til en dybere forståelse af, hvordan vi skaber en mere bæredygtig fremtid. Der serveres croissanter og kaffe fra kl. 8.30.